Αντώνιος Φούσας 03/04/2019 – Posted in: Συγγραφείς

Ο Αντώνης Φούσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ακριτικό χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Είναι έγγαμος με την Ελένη Φούσα ψυχολόγο και έχουν δύο παιδιά (την Αθηνά και τον Κωνσταντίνο, δικηγόροι Αθηνών και οι δύο).

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είναι Δικηγόρος Αθηνών (παρ΄ Αρείω Πάγω) και ασχολείται ειδικότερα με την ποινική δικηγορία. Χειρίστηκε ιδιαίτερα σοβαρές ποινικές υποθέσεις με γενικότερο ενδιαφέρον.

Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, όταν ακόμη ήταν πολύ νέος δικηγόρος, υπέβαλε πρώτος μήνυση κατά των πρωταίτιων του πραξικοπήματος και κατά των αυτουργών, για τα πρώτα θύματα κατά την 21-4-1967 (Β. Πεσλής κ.ά.), με αποτέλεσμα να καταδικαστούν οι αυτουργοί σε πολυετείς καθείρξεις.

Διετέλεσε Υπουργός: α) Στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα (1989), β) Στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990) και γ) Στην Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων, επίσης, του Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (1990). Εκλέχτηκε Βουλευτής κατά τα έτη 1993, 1996 και 2004 με το κόμμα της Ν.Δ. στον Νομό Ιωαννίνων.

Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1987-1990) και για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και επίσης είναι μέλος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου.

– Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που τον ανακήρυξε «ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ» (1987) για την προσφορά του στην Ηπειρωτική Αποδημία και την Ήπειρο, από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Ηπειρωτών (1994), που τον ανακήρυξε και επίτιμο Αντιπρόεδρό του, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πολυτέκνων (1998), από την Εθνική Νεολαία Β. Ηπείρου (1999), από την εφημερίδα «Το Όραμα της Β. Ηπείρου» (1999), από τους Βλαχόφωνους της Αλβανίας στη Μοσχόπολη (1999), από τη Νεολαία των Βορειοηπειρωτών (2007) και άλλους.

– Έγραψε και δημοσίευσε στα πλέον έγκυρα νομικά περιοδικά των Αθηνών πολλές επιστημονικές εργασίες και μελέτες ποινικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων η σπουδαιότερη είναι η «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΟΔΙΚΕΙΑ», η οποία κυκλοφόρησε και σε ειδικό ανάτυπο. Επίσης, έγραψε και κυκλοφόρησε το έτος 2007 το βιβλίο του «ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ». Τελεί υπό έκδοση το βιβλίο του «ΠΟΙΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ», στο οποίο περιέχονται ενδιαφέρουσες εργασίες του νομικού περιεχομένου.

– Δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών και της περιφέρειας και ιδίως της Ηπείρου πολλές εργασίες εθνικού, κοινωνικού, επιστημονικού και πολιτικού περιεχομένου.

– Διετέλεσε για πολλά χρόνια Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ. Ήταν μέλος και ειδικός εισηγητής σε όλες τις διαδικασίες Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής των Ελλήνων (από το 1993 έως το 2008).

– Πρωτοστάτησε, το 1994, για τη συγκρότηση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας υπήρξε βασικό μέλος και μετέβη πολλές φορές στα Τίρανα, για την παρακολούθηση και στήριξη της γνωστής δίκης «των πέντε στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ», της οποίας είχε την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση, από ποινικής και εθνικής πλευράς, των παντελώς άδικων κατηγοριών.

– Έλαβε μέρος σε πολλές Διακομματικές Κοινοβουλευτικές Ανακριτικές Επιτροπές της Βουλής (ΑΓΕΤ, ΟΤΣΑΛΑΝ, ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ κ.ά.).

– Υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλος και πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Απόδημου Ελληνισμού, Κοινωνικών Υποθέσεων, Κανονισμού της Βουλής κ.λπ.

– Έδωσε πολλούς αγώνες, εντός και εκτός Βουλής, για τα ανθρώπινα δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, υπήρξε δε άμεσος συνεργάτης ως προς το εθνικό αυτό θέμα του μακαριστού εθνεγέρτη Μητροπολίτη Σεβαστιανού.

 

Μοιραστείτε το...