Cart 0

132 χρόνια προσφοράς στο βιβλίο

132 χρόνια οικογενειακής παράδοσης και καινοτομίας

 

Η πορεία του Ιωάννη Ν. Σιδέρη, ιδρυτή του Εκδοτικού Οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, ο οποίος σε ηλικία δώδεκα ετών, γεννημένος το 1863 στο Κουτσουπόδι Άργους, αναζήτησε την τύχη του στην πρωτεύουσα, αποτελεί ένα επιχειρηματικό success story άξιο προς μίμηση.

Ο Εκδοτικός Οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του σε όλη την ιστορία της πολιτισμικής ανέλιξης του τόπου. Η μακρά παράδοση που έχει δημιουργήσει στη νεοελληνική βιβλιοπαραγωγή είναι προϊόν του επιχειρηματικού δαιμόνιου και της εργατικότητας του ιδρυτή του Ιωάννη Ν. Σιδέρη, που το εμφύσησε και στις επόμενες γενιές.

Τα ηνία της επιχείρησης έχουν πλέον αναλάβει με επιτυχία η τέταρτη γενιά του ιδρυτή, τα ξαδέρφια Ανδρέας Σιδέρης, Ελισάβετ Σιδέρη και Γιάννης Σιδέρης.

Ο Ιωάννης Ν. Σιδέρης αφού δούλεψε ως βοηθητικός υπάλληλος, κατέληξε να εργάζεται στο τότε βιβλιοπωλείο του «Ζηκάκη», στην οδό Ερμού. Έχοντας πάντα ανεπτυγμένο ένα ισχυρό πνεύμα τολμηρότητας και μία γερή δόση επιχειρηματικότητας, άνοιξε ένα κιόσκι διάθεσης βιβλίων στην οδό Ερµού.

Η τύχη δεν άργησε να του χτυπήσει την πόρτα, στο πρόσωπο ενός αξιόλογου καθηγητή και ελληνιστή, του Δημητρίου Κυριακόπουλου, ο οποίος πήρε την απόφαση να συνεργαστεί μαζί του. Έτσι, το 1887, ο Ιωάννης Σιδέρης ξεκινάει την έκδοση του «Δίτομου Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης», που συνέταξε ο φιλόλογος και λεξικογράφος Α.Ν. Γιάνναρης.

Έτσι, το 1891 ο ιδρυτής του εκδοτικού οίκου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων, το οποίο φέρει σφραγίδα εγκρίσεως τού «Υπουργείου των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως», µε ημερομηνία 9 Μαΐου 1891. Από τότε, άλλωστε, άρχισε και η επίσημη χρονολόγηση της ιστορίας του εκδοτικού οίκου. Ο Δημήτριος Κυριακόπουλος αποφάσισε να συνδεθεί και οικογενειακά μαζί του, δίνοντας του σε γάμο την κόρη του, Δάφνη.
Το 1892 κυκλοφορεί το Οµηρικό Λεξικό, μεταφρασμένο και διασκευασμένο από τον Ιωάννη Πανταζίδη.

Ο Ιωάννης Ν. Σιδέρης παρέμεινε χωρίς μόνιμη στέγη έως το 1897, οπότε και απέκτησε τη μόνιμη στέγη που διακαώς επιθυμούσε, ανοίγοντας το βιβλιοπωλείο «Αι Μούσαι», επί της οδού Ερµού 15. Μέσα σε αυτή την περίοδο τοποθετείται και η γνωριμία του και συνεργασία, µε τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, του οποίου η παρουσία επηρέασε την πορεία του εκδοτικού οίκου.

Εκτός από τα φιλολογικά έργα και τα λεξικά, ο εκδοτικός οίκος εξειδικεύεται και στην έκδοση χαρτών. Το 1905 λοιπόν, εκδίδεται ο πρώτος Γεωγραφικός Άτλαντας της «Μεγάλης Ελλάδας», µε τα σύνορα που ορίστηκαν μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Την ίδια χρονιά εγκαινίασε την επιμελημένη σειρά μεταφράσεων των έργων του Ιουλίου Βερν, η οποία ολοκληρώθηκε σταδιακά ως το 1940.

Στο μεταξύ, το βιβλιοπωλείο μετακόμισε, το 1907, από την οδό Ερµού στην οδό Σταδίου, στο μέγαρο του Αρσακείου και στον τότε αριθμό 52, μετέπειτα 44, όπου και παρέμεινε χωρίς διακοπή μέχρι το 2000. Παράλληλα είχε ευοδωθεί ένα κορυφαίο εκδοτικό εγχείρημα, το «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ» των Λίντελ και Σκοτ. Ως τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης και έκδοσης του έργου από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ αναγραφόταν η 27η Ιουλίου 1907. Εξήντα πέντε χρόνια περίπου μετά, ο εκδοτικός οίκος ολοκλήρωσε τον πέμπτο συμπληρωματικό τόμο. Το λεξικό των Λίντελ και Σκοτ αποτελεί ακόμα και σήμερα μοναδικό επιστημονικό εργαλείο για φιλολόγους και φοιτητές κλασικής φιλολογίας.

Το 1922 ξεκινάει η ετήσια περιοδική έκδοση «Ηµερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος», τη διεύθυνση της οποίας ανέλαβε ο Γεώργιος Δροσίνης. Εκδόθηκαν συνολικά 15 τόμοι, μέχρι το έτος 1936 και αποτέλεσε ένα εξαιρετικό δείγμα λογοτεχνικής και επιστημονικής επιθεώρησης. Μέχρι το 1939, µόνο στη σειρά «Λογοτεχνία» είχαν εκδοθεί 23 τόμοι µε πνευματικές δημιουργίες του Γεωργίου Δροσίνη.

Το 1930 κυκλοφορεί η πρώτη ελληνική παιδική σειρά µε έγχρωμα βιβλία, καθιστώντας τον εκδοτικό οίκο πρωτοπόρο στο παιδικό βιβλίο. Το 1940 ολοκληρώνεται η επιμελημένη σειρά μεταφράσεων των έργων του Ιουλίου Βερν, η οποία εγκαινιάστηκε το 1905.

Ο θεμελιωτής του εκδοτικού οίκου, Ιωάννης Ν. Σιδέρης, πέθανε σε προχωρημένα γεράματα το 1948 και ο γιος του, Ανδρέας, ανέλαβε πλέον τα ηνία της επιχείρησης, έχοντας ήδη αποκτήσει δύο γιους και µία κόρη.

Κατά τη δεκαετία του ’60 δραστηριοποιείται έντονα στο πολιτικό-ιδεολογικό βιβλίο, εκδίδοντας, μεταξύ άλλων, έργα των Σολζενίτσυν, Αρόν, Μαξίµοφ, Ζενεβουά.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αλλαγής φρουράς έγινε το 1968, όταν ο Ανδρέας Σιδέρης πέθανε.

Οι δύο γιοι του, Γιάννης και Αντώνης, οι οποίοι τον διαδέχτηκαν, συνέχισαν µε επιτυχία τη λειτουργία του εκδοτικού οίκου, ενώ πλέον τώρα έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά, Ανδρέας, Ελισάβετ και Ιωάννης.

Με τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας του, το 1971, ο εκδοτικός οίκος εκδίδει το κορυφαίο έργο «Η Βίβλος», εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1982 εγκαινιάζεται η μεγάλη σειρά πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Ο εκδοτικός οίκος εξειδικεύεται στους τομείς κοινωνικών και πολιτικών επιστηµών, ανθρωπιστικών σπουδών και οικονομικών επιστημών,συνεργάζεται µε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και αναδεικνύει το σύγχρονο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Το 1983 δημιουργεί νέα σειρά λευκωμάτων, ορισμένα από τα οποία βραβεύονται από διεθνείς οίκους τέχνης.

Το 2000, ο Εκδοτικός Οίκος µετακόµισε από την οδό Σταδίου, όπου και στεγαζόταν από το 1907, σε ιδιόκτητο κτήριο, στην οδό Σόλωνος 116.

Το 2010 δημιουργείται τμήμα ηλεκτρονικού βιβλίου και αναπτύσσονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, ψηφιακού βιβλίου και διαδραστικών εφαρμογών.

Από το 2014, ενστερνιζόμενος τις σύγχρονες απαιτήσεις του εκδοτικού τομέα, βαθύτατα προβληματισμένος με την κρίση που περνάει ο κλάδος των εκδόσεων στη χώρα μας, συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις σε μία προσπάθεια εξωστρεφούς δράσης του, συνεργάζεται με ξένα βιβλιοπωλεία για τη προώθηση των εκδόσεών του, προβαίνει στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του προκειμένου να είναι φιλικότερες και ελκυστικότερες στους επισκέπτες και οργανώνει σύγχρονα σεμινάρια σε πεδία της εξειδίκευσής του στον πανεπιστημιακό χώρο. Τον τελευταίο χρόνο υλοποιεί την επιχειρηματική ιδέα που αφορά στο προσωποποιημένο βιβλίο, τη σύγχρονη αντίληψη του εκδοτικού οίκου για μία νέα προοπτική του κλάδου.

Με πάνω από 4.000 τίτλους βιβλίων, 128 χρόνια παρουσίας και διαρκούς λειτουργίας από το επίσημο άνοιγμα του πρώτου βιβλιοπωλείου, ο Εκδοτικός Οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ συνεχίζει τη μακρά παράδοση με αφοσίωση στο βιβλίο διατηρώντας αναλλοίωτα τα δομικά χαρακτηριστικά της οικογενειακής επιχείρησης με την ίδια επωνυμία, και λειτουργώντας πρωτίστως με τις ίδιες αρχές και αξίες.

Μοιραστείτε το...