Ομιλία Ανδρέα Σιδέρη, εκδότη, στην παρουσίαση του Αλέξανδρου Μαλλιά στις 18.09.2017 20/09/2017 – Posted in: Τα νέα μας – Tags: , , , ,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι του βιβλίου, γιατί αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό που μας φέρνει όλους εδώ σήμερα, εκ μέρους του εκδοτικού οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ σας καλωσορίζω και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για την παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή  κυρίου Αλέξανδρου Μαλλιά που έχει τίτλο:

Στον αστερισμό του Προέδρου

Ντόναλντ Τραμπ: Η Νέα Τουρκία και Εμείς

Εθνική Στρατηγική, Πολιτική Συνοχή και Αποτροπή

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Κοτζιάς , μας απέστειλε χαιρετισμό από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, προκειμένου να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Καθώς, επίσης να αναφέρω δύο απουσίες από το πάνελ των ομιλητών , της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, λόγω  υποτροπής στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το πόδι της, και του κυρίου  Αλέκου Παπαδόπουλου  εξαιτίας μίας ελαφράς αδιαθεσίας που τον αναγκάζει να μείνει στο σπίτι.

Στη συζήτησή μας, όμως, συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές που μας τιμούν σήμερα  με την παρουσία τους, η οποία είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο του κυρίου Μαλλιά. Eπίσης, καταδεικνύει και την ανάγκη για πολιτική συνεννόηση που είναι η σταθερή βάση αναφοράς του συγγραφέα ή όπως λέει και ο Μιχάλης Ιγνατίου στον πρόλογό του “είναι  η καταλυτική παράμετρος εθνικής ισχύος”.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω

  • τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο, Βουλευτή,  πρώην Αντιπρόεδρο της  Κυβέρνησης, πρώην Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας
  • Τον κύριο Γιώργο Κουμουτσάκο Βουλευτή και επικεφαλής του τομέα εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας
  • την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπο ΕΕ & πρώην Υπουργό
  • τον κύριο Μίλτο Κύρκο,

Ευρωβουλευτή

  • τον κύριο Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλής του κινήματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»
  • και τον Δημοσιογράφο κύριο Μανώλη Κοττάκη, διευθυντή τής ΕΣΤΙΑΣ, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση.

Ο συγγραφέας κύριος Μαλλιάς ως πεπειραμένος διπλωμάτης  έχει τη συνήθεια να «βλέπει» την πατρίδα από έξω προς τα μέσα.

Δεν εγκλωβίζεται σε μία αντίληψη που γίνεται  δόγμα. Βλέπει τις εξελίξεις και ακούει τη «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων». Και γι αυτό οδηγείται σε καίρια  ερωτήματα που  αποτελούν τη βάση για μία οξυδερκή και μεστή παρουσίαση και ανάλυση των μεγάλων ζητημάτων. Και μάλιστα, προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα. Με χαρακτηριστική παρρησία, όρος που ταιριάζει και αφορά μόνον σε εκείνους  που απευθύνονται ανοιχτάμέσω του δημόσιου λόγουστους πολλούς και στοχεύουν με τις παρεμβάσεις τους στο κοινό καλό, καταθέτει προτάσεις απαλλαγμένες από εμμονές και ψευδαισθήσεις.

Το μικρόσχημο αυτό,  αλλά περιεκτικό, βιβλίο του πρέσβη κυρίου Μαλλιά είναι απόσταγμα μιας διαδρομής πολυσύνθετης καλλιέργειας. Εξετάζει, τις σχέσεις, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις μεταβολές ισορροπίας που καταγράφονται στο τρίγωνο Ουάσιγκτον- Αθήνα-Άγκυρα και αποτελεί να απαραίτητο εργαλείο για το πολιτικό και διπλωματικό οικοσύστημα. 

Ο κύριος Μαλλιάς, λαμβάνοντας σταθερά υπόψη του ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει το ρόλο τού στρατηγικού δρώντος  στην περιοχή, μάς εισάγει στην έννοια και στους αναγκαίους όρους εφαρμογής της υψηλής στρατηγικής , η οποία διέρχεται από το νέο πρίσμα με το οποίο βλέπουν οι ΗΠΑ τον κόσμο επί της εποχής Τράμπ.

Από  ό,τι φαίνεται ο πρόεδρος Τραμπ μεθερμηνεύοντας τον Θουκιδήδη στον διάλογο Αθηναίων και Μηλίων, ασπάζεται την κυνική άποψη των Αθηναίων , σύμφωνα με την οποία,  στη διεθνή  πραγματικότητα της εποχής εκείνης, το δίκαιο του ισχυρού υπερισχύει της ισχύος του δικαίου.

Ο συγγραφέας αναλύει, επίσης, την αντιπαράθεση Ελλάδας -Τουρκίας υπό το πρίσμα της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς δεν είναι ένας απλώς θιασώτης της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης.

«Λόγω» και «έργω» επιχειρεί τη μετουσίωση αυτής της συνεννόησης, μέσα από την αντίστοιχη θεσμική εμπλαισίωση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, μιλά για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς θεωρεί ως αναγκαία συνθήκη στο εγχείρημα του, την πολιτική σύμπνοια και την ενιαία φωνή του ελληνικού πολιτικού συστήματος στα πεδία της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε, πριν σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Νίκου Κοτζιά, να αναφερθώ στη συναισθηματική νοημοσύνη του εν λόγω βιβλίου.

Στη σελίδα επτά ο συγγραφέας σε ένδειξη σεβασμού, το αφιερώνει  στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος και μας τιμά με την παρουσία του.

Μοιραστείτε το...