Ο Στέλιος Παρλιάρος μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις, την πρακτική εμπειρία και πάνω από όλα το πάθος του για τη σοκολάτα, τη «μαύρη μαγεία», όπως την αποκαλεί. Γλυκιά ή πικρή, μαύρη ή λευκή, σε πλάκα ή σε σοκολατάκι, γεμιστή με αμύγδαλο ή φουντούκι, κρέμα ή λικέρ, σε τρούφα, η σοκολάτα είχε και θα έχει πάντα τους θαυμαστές της. Για τον ίδιο, όμως, η σοκολάτα είναι μία: η μαύρη και πικρή. Αυτή η πίκρα που λιώνει στο στόμα και στο τέλος αφήνει μία γλυκιά αίσθηση. Όταν κόβει τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια για να τη λιώσει, όταν την απλώνει πάνω στο μάρμαρο για να τη στρώσει και βλέπει τις κινήσεις της, να αλλάζει υπόσταση, από υγρή σε στερεή μορφή, να αναδύει το άρωμά της και να καταβροχθίζει τα καραμελωμένα φουντούκια, μαγεύεται. Όταν ρίχνει καυτή κρέμα μέσα στη σοκολάτα, ανακατεύοντας, η κρέμα παίρνει τη δύναμη της σοκολάτας και το λευκό γίνεται μαύρο. Αυτό είναι η μαύρη μαγεία της σοκολάτας. Με πολλά και ανάλαφρα ιστορικά στοιχεία, με πολλές συνταγές, με οδηγούς και κατατοπιστικές φωτογραφίες το βιβλίο μάς μιλά για τη σοκολάτα και απευθύνεται σε όλους, μια και όπως αναφέρεται σε μία σελίδα του: «εννέα στα δέκα άτομα αγαπούν τη σοκολάτα, το δέκατο λέει απλώς ψέματα».