Την ποίηση μπορεί κανείς να την προσεγγίσει από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως λ.χ. το περιεχόμενό της, τις εικόνες και τις μεταφορές της, τις φιλοσοφικές ιδέες της, το μέτρο της κ.ο.κ. Η οπτική γωνία που υιοθετεί ο συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να εξηγήσει τη μακροβιότητα των έργων αρχαίας ελληνικής επικής, λυρικής και δραματικής ποίησης, εντοπίζοντας την απάντηση σε ένα πλέγμα ιδεών. Οι ιδέες αυτές αφορούν, εν συντομία, τη διαχρονικότητα και την πλαστικότητα των θεμάτων που περιγράφονται στα ποιήματα∙ τον ευσύνοπτο και όμορφο τρόπο έκφρασής τους∙ τις συναρπαστικές εικόνες μέσω των οποίων μετέδωσαν τα βασικά μηνύματά τους. Προκειμένου να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόστηκαν οι αρχαίες ελληνικές ιδέες από καλλιτεχνικές μορφές πέραν της λογοτεχνίας, το κείμενο συνοδεύεται από χαρακτηριστικές εικόνες έργων τέχνης.
Ο συγγραφέας προσεγγίζει, επίσης, μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία ελληνικά ποιήματα μέσα από ψυχολογικά προσανατολισμένες αναλύσεις, οι οποίες αποδεικνύουν πόσο μπροστά από την εποχή τους ήταν οι δημιουργοί τους, ιδίως όσον αφορά την κατανόηση της συμπεριφοράς και των προβλημάτων των ανθρώπων. Το βιβλίο απευθύνεται στον μη ειδικό αλλά μορφωμένο αναγνώστη, καθώς και σε φοιτητές Κλασικής Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Για να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι πληροφορίες που παρουσιάζονται, οι εικόνες του βιβλίου συνοδεύονται από σχετικά εκτενείς λεζάντες με στοιχεία για τους αντίστοιχους καλλιτέχνες, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οι νεότερες γενιές προσάρμοσαν τα αρχαία ελληνικά θέματα προτού τα υιοθετήσουν. Αυτή η διασταύρωση του παλαιού με το νέο επέτρεψε στην αρχαία ελληνική σκέψη να επιβιώσει, αλλά και να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης.
Παράλληλα, στις υποσημειώσεις του βιβλίου προτείνονται πολυάριθμα σχετικά αναγνώσματα για όσους θα ήθελαν να εξετάσουν αυτές τις ιδέες σε μεγαλύτερο βάθος. Το Ευρετήριο του βιβλίου, εμπλουτισμένο με σύντομο σχολιασμό, προσφέρει βασικές πληροφορίες για τον μεγάλο αριθμό μυθικών ηρώων, ιστορικών προσώπων και γεγονότων που παρουσιάζονται στις σελίδες του.
Τέλος, ο συγγραφέας εκθέτει εκτενώς τις σχετικές, προσωπικές σκέψεις που έχει διαμορφώσει με βάση τις ευρύτατες αναγνώσεις του και την περιπατητική ζωή του ως καθηγητής ή γεωπολιτικός σύμβουλος σε τρεις ηπείρους. Το βιβλίο, με λίγα λόγια, αποτελεί μια εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα του, η οποία θα ενδιέφερε και, ενδεχομένως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τόσο από νεαρούς φοιτητές όσο και από ώριμους αναγνώστες.