Αλεξία Κουλούρη 23/12/2021 – Posted in: Συγγραφείς

Η Αλεξία Κουλούρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 1996 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με αντικείμενο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (MA MEDIA ARTS) στο Southampton Institute of Higher Education, νυν Solent University, υπό την αιγίδα του Nottingham Trent University, ενώ η διπλωματική της ήταν ένας συνδυασμός ντοκιμαντέρ και κειμένου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας και παραγωγής ταινιών στο Λονδίνο.
Τον Ιούνιο του 2018 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Tμήμα Επικοινω¬νίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία και Νέα Μέσα, από όπου αποφοίτησε με Άριστα.
Στην παρούσα φάση είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών «Επικοινωνία & ΜΜΕ» του ΕΚΠΑ, στον Τομέα Ψυχολογίας της Επικοινωνίας, Επικοινωνιακών Πρακτικών και Σχεδιασμού, στο γνωστικό πεδίο Ευρωπαϊκή Ένωση και Δημόσια Σφαίρα.
Το 1996 ξεκίνησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, από το ρεπορτάζ, ενώ συνέχισε στον Όμιλο ALPHA με την παρουσίαση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, τηλεοπτικών ενημερωτικών εκπομπών, καθώς και ραδιοφωνικών εκπομπών. Παράλληλα συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά.
Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Με στόχο τον Ωνάση», στοπ καρέ του παπαράτσο Δημήτρη Κουλούρη, από τις Εκδόσεις Περίπλους. Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή της οικογένειας Ωνάση μέσα από τον φωτογραφικό φακό του πατέρα τής συγγραφέως, καθώς και την ιστορία των Ελλήνων φωτορεπόρτερ – παπαράτσι.
Συμμετείχε στο 4Ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο που διεξήχθη στη Σύρο 8-15 Ιουλίου 2018, με θέμα «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία» ως εισηγήτρια στη θεματική ενότητα «Fake News», καθώς και στην επετειακή συνεδρία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστήμιο που διεξήχθη εξ αποστάσεως στις 2 Μαΐου 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από το 2007 εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, όπου έχει την ευθύνη του συντονισμού του ενημερωτικού τομέα, καθώς και την αρχισυνταξία και παρου-σίαση των εκπομπών «Τι λέει ο νόμος» και «Βουλής Βήμα».
Έχει εκπροσωπήσει τη Βουλή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διδυμοποίησης (Twinning Project) με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας (2013-2014), ενώ προλόγισε την ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ του Ιωάννη Λαμπρούκου, η οποία εκδόθηκε τον Μάιο του 2015 (Εκδόσεις ΑΛΛΩΣΤΕ).
Έχει κάνει συνεντεύξεις με προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, μεταξύ των οποίων οι πρώην Πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας Valéry Giscard d’Estaing και François Hollande, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, o Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Manfred Weber, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο Ε.Κ. Joseph Daul, ο πρώην Προέδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ε.Κ. Udo Bullmann, ο Πρόεδρος του Brexit Party Nigel Farage, οι Επίτροποι Paolo Gentiloni και Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Jean-Claude Mignon, ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, η Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή καριέρα Ειρήνη Παππά, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών κινηματογράφου που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ Sean Connery, ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Anthony Quinn, η εγγονή του Έλληνα μεγιστάνα Αθηνά Ωνάση και ο πατέρας της Thierry Roussel, η Ιταλίδα ηθοποιός Ornella Muti, η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Nia Vardalos, οι Βρετανοί ηθοποιοί Gary Oldman, Daniel Radcliffe, Emma Watson και Rupert Grint, και η Geri Halliwell από το συγκρότημα Spice Girls. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.
Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: τον Γιώργο και τη Μαριάννα.

Μοιραστείτε το...