Εύα Νικολαΐδου 16/10/2019 – Posted in: Συγγραφείς

Η Εύα Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και στη συνέχεια στο College of Journalism στο Λονδίνο. Παράλληλα σπούδασε Κοινωνιολογία στο Mary Ward Center (Tutorial University). Τελειώνοντας τις σπουδές της στο Λονδίνο παρακολούθησε στη Σορβόννη το Τμήμα Πολιτισμού. Ακολούθως έκανε ένα stage στην εφημερίδα Le Monde. Το 1985 με υποτροφία της γαλλικής Κυβέρνησης τελείωσε στο Centre Formation du Journalisme το Τμήμα Τηλεόρασης.
Στη συνέχεια, επί 3 χρόνια, παρακολούθησε μαθήματα ρωσικής γλώσσας στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο και στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης επί 3 χρόνια (1981-1983) παρακολούθησε ως ακροάτρια μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.
Η Εύα Νικολαΐδου, επί μία δεκαετία (1985-1995), παρακολούθησε ομάδες έρευνας και διδασκαλίας της αυτογνωσίας και των ανθρωπίνων σχέσεων στο Café Ecole στην Αθήνα, παράρτημα του Πανεπιστημίου του Montreal του Καναδά. Καθηγητής της ο Κώστας Φωτεινός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην Εθνογραφία, καθηγητής στη Σχολή των Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Montreal καθώς και ιδρυτής πολλών εργαστηρίων έρευνας, που ασχολούνται με θέματα επικοινωνίας και ανθρωπίνων σχέσεων.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από το γυναικείο περιοδικό Πάνθεον, στέλνοντας ανταποκρίσεις από το Λονδίνο και το Παρίσι στο αφιέρωμα «ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ». Συνέχισε στα περιοδικά Ταχυδρόμος, Ένα, Γυναίκα, Bazaar και στις εφημερίδες Κυριακάτικο Βήμα, Έθνος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, περιοδικό Αν της Απογευματινής, Πρώτη κ.ά. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Τα δύο πρώτα βιβλία της είναι αφιερωμένα στη Σιμόν ντε Μπωβουάρ, την οποία γνώρισε προσωπικά κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι. Το πρώτο με τίτλο «Οι Γυναίκες θα Νικήσουν», εκδόσεις ΓΛΑΡΟΣ (1985), και το δεύτερο βιβλίο «Στο Άβατο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ», εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ (2006). Το τρίτο της βιβλίο με τίτλο «Μια ευλαβική Ανάμνηση η Μαργαρίτα Γιουρσενάρ εξομολογείται στην Εύα Νικολαΐδου», εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (2008) αναφέρεται σε συνέντευξη που πήρε από τη Μαργαρίτα Γιουρσενάρ. Το τέταρτο βιβλίο έχει τίτλο «Έλλη Αλεξίου – Ένας Αιώνας Ζωής», επανέκδοση, εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ (2019). Στο πέμπτο βιβλίο με τίτλο «Οι Γυναίκες Μιλούν», 2018, (σε διαδικασία επανέκδοσης το 2019), η συγγραφέας συνομιλεί με τις γυναίκες των βραβευμένων ποιητών Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη, Βάρναλη. Όμως, μέσα από την πολύχρονη καριέρα της είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως οι: Ίντιρα Γκάντι, Έντουαρντ Κένεντι, Γιασέρ Αραφάτ, Νίλτνε Γιότι, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Μάικ Δουκάκης, Σιμόν Βέιλ και πολλοί άλλοι.
Στην ΕΡΤ εργάστηκε περίπου 35 χρόνια. Ξεκίνησε από το ραδιόφωνο με δική της εκπομπή, συνέχισε στα «Χρονικά της ημέρας» (Διεύθυνση Ειδήσεων Ραδιοφώνου) και λίγο αργότερα στις Ειδήσεις Τηλεόρασης.
Από το 1990 έως το 2013 εργαζόταν στη Διεύθυνση διεθνών τηλεοπτικών εκπομπών. Επί 20 χρόνια ήταν αρχισυντάκτρια της πολιτιστικής εκπομπής «9+1 Μούσες», η οποία πρόβαλλε τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας.
Μετά από 40 χρόνια καριέρας συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από την ΕΡΤ.

Μοιραστείτε το...