Παντελής Οικονόμου 04/06/2019 – Posted in: Συγγραφείς

Ο Παντελής Φ. Οικονόμου είναι διδάκτωρ (PhD) πυρηνικής φυσικής (Πανεπιστήμιο Βιέννης).
Ερευνητής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες Αυστρίας (Atomnstitut der Österreichischen Universitäten, 1967-1972) και Ελλάδας (Ελληνικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», 1975-1979).
Ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ ως επιθεωρητής μη-διασποράς πυρηνικών όπλων και εμπειρογνώμονας αντιμετώπισης της πυρηνικής τρομοκρατίας (Βιέννη, 1979-2011).
Για τα εξειδικευμένα διεθνή καθήκοντά του εκπαιδεύτηκε στις πλέον προηγμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, πρ. Σοβ. Ένωσης, Μεγ. Βρετανίας και Γαλλίας.
Επικεφαλής μεγάλου αριθμού επιθεωρήσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ανά την υφήλιο για τη μη-διασπορά των πυρηνικών όπλων.
Μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας ΙΑΕΑ και ΗΠΑ για τον έλεγχο στα πλεονάζοντα υλικά του προγράμματος πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.
Τεχνικός σύμβουλος της τριμερούς επιτροπής (ΗΠΑ-Ρωσίας και IAEA) για τον έλεγχο πυρηνικών υλικών των οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας.
Επικεφαλής του Sapphire Project, πρώτης αχρήστευσης στρατιωτικού πυρηνικού υλικού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Συντονιστής του διεθνούς προγράμματος για την πυρηνική ασφάλεια (nuclear security) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα. Επικεφαλής του προγράμματος συνεργασίας IAEA και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυρηνικών και λοιπών ραδιενεργών υλικών σε χώρες της Βαλκανικής, του Καυκάσου, της Κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (2003-2011).
Δίδαξε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επιθεωρητών του IAEA και αξιωματούχων ασφαλείας σε κράτη όλων των ηπείρων στον χώρο αντιμετώπισης της πυρηνικής τρομοκρατίας.
Συνέγραψε πολυάριθμες εμπιστευτικές εκθέσεις πυρηνικών επιθεωρήσεων μη-διασποράς πυρηνικών όπλων, εξειδικευμένες τεχνικές μελέτες και ερευνητικές εργασίες, καθώς και σχετικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Αντιπροσώπευσε τον ΙΑΕΑ σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων.
Συνολικά εργάστηκε σε περίπου πενήντα χώρες ανά την υφήλιο και συνεργάστηκε με αντιπροσώπους πλέον των εκατό εθνικοτήτων.
Από το 2012 είναι επιστημονικός σύμβουλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στους Διεθνείς Οργανισμούς της Βιέννης για διεθνή πυρηνικά θέματα.
To 1997 έλαβε το «Βραβείο Αξίας» του IAEA και τo 2005 το «Βραβείο Ομαδικής Εργασίας» για τον συντονισμό του προγράμματος πυρηνικής προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του 2005 ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ Ελ Μπαραντέι και τα στελέχη του Οργανισμού τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Μοιραστείτε το...