Adorno & Horkheimer, Habermas
Κριτική Παιδαγωγική
Το βιβλίο Κριτική θεωρία και εκπαίδευση αποτελεί μία πρωτότυπη, ευσύνοπτη και περιεκτική μελέτη τόσο των ιδιαίτερων επιστημονικών οπτικών που διαμορφώθηκαν από τη λεγόμενη Σχολή της Φρανκφούρτης όσο και εκείνης της παιδαγωγικής θεωρίας που ρητά αναγνωρίζει στο έργο της Σχολής μία βασική πηγή της δικής της έμπνευσης: της Κριτικής Παιδαγωγικής.
Το βιβλίο ανασυγκροτεί φιλοσοφικές-επιστημολογικές και κοινωνικές-πολιτικές ιδέες και ανησυχίες των Adorno, Horkheimer και Habermas, σκιαγραφώντας αντίστοιχα τις από μέρους τους θεωρήσεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου και πολιτισμού. Η σύνθετη, πολυδιάστατη σχέση πολιτισμού και πολιτικής, γνώσης και εξουσίας συνιστά κεντρικό θεματικό άξονα που συνδέει τις εν λόγω θεωρήσεις με σύγχρονες εξελίξεις εντός του κλάδου της Παιδαγωγικής, όπως αυτές διαμορφώνονται θεωρητικά από τους McLaren και Giroux. Το βιβλίο αναδεικνύει διαστάσεις επικαιρότητας του συνόλου των προαναφερθέντων αξιακά προσανατολισμένων, εσωτερικά διαφοροποιημένων και διαρκώς ανανεωμένων σωμάτων ιδεών.
Η μελέτη Κριτική θεωρία και εκπαίδευση απευθύνεται σε φοιτητές και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά και σε όλους όσοι τρέφουν συναφή ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Η μορφή γραφής που αυτή υιοθετεί λαμβάνει υπόψη μεθοδολογικές αρχές της Ανοικτής και Από Απόσταση Εκπαίδευσης.