Κοινωνικές δυσκολίες και φόβοι και η αντιμετώπισή τους
Σειρά: Θέματα Σύγχρονης Ψυχολογίας
Επιμέλεια σειράς: Ιουλία Κατσαΐτη
Όλοι ενδιαφερόμαστε για τη γνώμη των άλλων και όλους μάς αγχώνει και μας στενοχωρεί μια αρνητική κριτική. Ωστόσο, για κάποιους από εμάς, η ένταση αυτού του άγχους είναι τόσο μεγάλη και οι επιπτώσεις του στη ζωή μας τόσο σημαντικές, που δυσκολευόμαστε να το διαχειριστούμε και να ζήσουμε ευτυχισμένοι και ήρεμοι. Σε αυτή την περίπτωση, απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να εκφράσουμε την άποψή μας, να προσεγγίσουμε κάποιον για να ζητήσουμε μια πληροφορία, να πιούμε έναν καφέ με παρέα ή να απορρίψουμε μια πρόταση, γίνονται εξαιρετικά δύσκολες. Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουμε παρόμοιες δραστηριότητες και να προτιμούμε με θλίψη και απογοήτευση την ασφάλεια του σπιτιού και των οικείων μας ή να τις υπομένουμε με άγχος, φόβο και πληθώρα καταστροφικών σεναρίων.
Η Πασχαλιά Μ. Μυτσκίδου, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, αντλεί υλικό από την κλινική της εμπειρία και παρουσιάζει με τρόπο σαφή και παραστατικό τις δυσκολίες και τα προβλήματα που εμφανίζονται στις σχέσεις μας με τους άλλους, από τα πιο απλά μέχρι εκείνα που είναι δυνατό να εξελιχθούν σε φοβίες και διαταραχές και, στη συνέχεια, παραθέτει και εξηγεί τις διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Είναι στο χέρι μας να γίνουμε ικανότεροι στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αρκεί να κατανοήσουμε καλύτερα το κοινωνικό μας άγχος, να μάθουμε τις κατάλληλες στρατηγικές και να τις εφαρμόσουμε. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτελεί πανάκεια ούτε προτείνεται ως η απόλυτη γνώση. Βασίζεται ωστόσο σε μια επιστημονική, μακρόχρονη και εμπειρικά τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση και πρακτική και επιδιώκει να αποτελέσει ένα εργαλείο ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και αυτοβοήθειας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποκειμενικοί με τον εαυτό τους και αντικειμενικοί με τους άλλους – τρομακτικά αντικειμενικοί μερικές φορές. Όμως, σκοπός είναι να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας και υποκειμενικοί με τους άλλους.
Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855