Τζεμίλ Τουράν 24/02/2017 – Posted in: Συγγραφείς

Γεννήθηκε στη δεκαετία του ’50 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, στην περιοχή Σερχάτ και μεγάλωσε σε φορτισμένο, πατριωτικό κλίμα. Έκανε ανώτατες σπουδές στην Άγκυρα κι αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.Εντάχθηκε και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή του Κουρδικού Κινήματος. Έζησε τις δύο χούντες της Τουρκίας, 1971 και 1980. Κυνηγήθηκε για την αγωνιστική και την πολιτική του δραστηριότητα, φυλακίστηκε και υπέστη όλες τις μορφές βασανιστηρίων. Διέφυγε το 1984, πέρασε στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, και αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.
Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Γ.Γ. Επικοινωνίας & Ενημέρωσης. Άρθρα και πολιτικές αναλύσεις του δημοσιεύονται στον κουρδικό και τον ελληνικό Τύπο. Τη ζωή του αφηγήθηκε στον Νίκο Κάσδαγλη και έτσι γράφτηκε το βιβλίο «Το Αραράτ αστράφτει». Επιμελήθηκε το ιστορικό βιβλίο του Κεμάλ Μπουρκάι «Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν» (Εκδόσεις Παπαζήση – 1999).
Το 2001 εκδίδεται το πρώτο του μυθιστόρημα «Το ματωμένο χιονολούλουδο» (Εκδόσεις Καστανιώτη), που είναι και το πρώτο λογοτεχνικό έργο Κούρδου που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα. Ακολουθούν, πάντα στα ελληνικά, «Τα μάτια του λύκου – 2003», «Η νύχτα που έβλεπε τη μέρα – 2006» και «Τα παιδιά του Αραράτ – 2008».

Μοιραστείτε το...