Παναγιώτης-Βαρδής Παπαδάκης 07/11/2018 – Posted in: Συγγραφείς

Υποπτέραρχος (Ιπτ.) ε.α.

Ο Παναγιώτης-Βαρδής Παπαδάκης γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά. Φοίτησε στη Σχολή Ικάρων με την 26η Σειρά και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1955.
Σταδιοδρόμησε στην Πολεμική Αεροπορία ως Ιπτάμενος Αξιωματικός, υπηρετήσας σε Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις, αποστρατευθείς το 1981 με τον βαθμό του Υποπτεράρχου.
Ιδιαίτερα διετέλεσε Διοικητής της 337 Μοίρας αεροσκαφών αναχαίτισης παντός καιρού με F-86D Sabre Dog και στη συνέχεια της νεοσύστατης, το 1969, Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας – 353 MΝΑΣ, με ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Albatross HU-16B ASW. Με τον βαθμό του Σμηνάρχου αξιοποιήθηκε στα παραληφθέντα το 1975-76 αεροσκάφη βομβαρδισμού A-7H Corsair ως Διοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης. Ομοίως, με τον βαθμό του Ταξιάρχου κατέστη ετοιμοπόλεμος στα πολλαπλού ρόλου μαχητικά F-4E Phantom ως Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης.
Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις στο ΓΕΑ, στο 6ο Αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη (SIXATAF), στο ΓΕΕΘΑ και με τον βαθμό του Ταξιάρχου ως Διοικητής της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας και Διευθυντής Β′ Κλάδου ΓΕΑ.
Φοίτησε σε σχολεία επαγγελματικής επιμόρφωσης εντός και εκτός Ελλάδας, όπως: Εκπαιδευτών Πτήσεως δι’ οργάνων, Special Warfare School στις ΗΠΑ, Combat Air Operations Specialist Course στη Γερμανία (USAFE) και Ανωτέρα Σχολή Πολέμου της ΠΑ.
Μετά την αποστρατεία του το 1981, ασχολήθηκε αφιλοκερδώς με τη συγγραφή μονογραφιών, όπως: «Ίκαροι – Οι Σύγχρονοι Μονομάχοι», «Ελληνικά φτερά στον Πόλεμο της Κορέας», «Οι Μοίρες της Ερήμου» (συμμετοχή), «Η Πορεία προς την Ενιαία Πολεμική Αεροπορία» (συμμετοχή), «Ελληνικά Ακροβατικά Σμήνη» (συμμετοχή), καθώς επίσης και με αεροπορική αρθρογραφία.

Μοιραστείτε το...