Μουσούρης Σωτήρης 08/05/2019 – Posted in: Συγγραφείς

Ο Σωτήρης Μουσούρης, ο κορυφαίος Έλληνας-στέλεχος Διεθνούς Οργανισμού των τελευταίων 40 χρόνων, τερμάτισε την 28ετή θητεία του στον ΟΗΕ όταν αντιμετώπισε την μοιραία αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας στην εμφάνιση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, έχοντας ζήσει ως Προσωπικός Εκπρόσωπος του Μπούτρος Γκάλι και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας (1992-95) την τραγωδία του Αφγανικού λαού.
Ο Μουσούρης με καταγωγή από Θράκη και Κεφαλλονιά απόφοιτος Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με υποτροφία Fulbright, μετεκπαιδεύτηκε στα οικονομικά στην Βοστώνη και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Harvard Business School. Στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με θέματα ανάπτυξης, διεθνούς εμπορίου, έρευνας και επιτήρησης των πολυεθνικών εταιριών και ως Επίκουρος Γενικός Γραμματέας με την οργάνωση διεθνών διασκέψεων, συντονισμό του συστήματος του ΟΗΕ, τον αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ, πολιτικές υποθέσεις Ευρώπης και Ασίας και με το Αφγανιστάν.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, έκτακτος απεσταλμένος και άμισθος συνεργάτης του Υπουργού Εξωτερικών, εθνικός εκπρόσωπος σε οργανισμούς Ασίας και Αφρικής, ιδρυτικό μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ίδρυσε και είναι πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και διευθύνει ή μετέχει σε ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάπτυξης και διακυβέρνησης και πολιτισμού. Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τιμήθηκε με ανώτατο παράσημο από τον πρόεδρο Μπέκι της Νότιας Αφρικής για την συμβολή του στην ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου και στην κατάργηση του Απαρτχάιντ.

Μοιραστείτε το...