Διονύσιος Γάγγας 20/02/2017 – Posted in: Συγγραφείς – Tags: ,

Γεννημένος στην Αθήνα το 1943.
Πτυχιούχος του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου το 1964 και της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1970, εντάχθηκε από το ίδιο έτος στη βαθμίδα του Επιστημονικού Βοηθού στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο.
Απέκτησε το Master of Laws από το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου τo 1974 και, αργότερα, με τη δημιουργία του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, εντάχθηκε στον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών από όπου και απέκτησε το Διδακτορικό του, εξελισσόμενος στη συνέχεια στη βαθμίδα του Λέκτορα. Η Διδακτορική του Διατριβή είχε ως θέμα: «Εξέλιξη των Κανόνων των Ενόπλων Συγκρούσεων: Η Διαχρονική Αντιμετώπιση των Εγκληματιών Πολέμου».
Από τα πρώτα χρόνια της ένταξής του στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο, διδάσκει στον χώρο του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και, από το 1987 μέχρι σήμερα, έχει αναλάβει τη διδασκαλία του μαθήματος του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στο Ε′ εξάμηνο σπουδών.
Είναι ερευνητής στο Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Έχει εκλεγεί μέλος των περισσοτέρων συνθέσεων των ΔΣ των Συλλόγων ΕΔΠ και ΔΕΠ του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου, από το 1975 μέχρι το 2002.
Από το 1973, παράλληλα με τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, είχε έντονη δικηγορική δράση, τόσο στη μαχόμενη δικηγορία όσο και ως Νομικός Σύμβουλος στις εταιρείες «ΑΕΕΧΠ και Λιπασμάτων» (1975-1993) και «Α. Γ. Πετζετάκις Α.Ε.» στην οποία είναι, μέχρι σήμερα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίσης, διατέλεσε Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (1989-1991), Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού (1990-1991) και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υφυπουργείου Αθλητισμού (1991-1993).
Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (1993-1997) και παράλληλα Μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ένωσης Ολυμπιακών Επιτροπών Ευρώπης (1989-1998). Το 1996 ανέλαβε τη θέση του Υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» και στη συνέχεια, από το 2000, επιλέχθηκε για την ίδια θέση στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση «Olympic Order» για εξαίρετες υπηρεσίες στο Ολυμπιακό Κίνημα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης μελέτη του με θέμα «Το Καθεστώς των Αιχμαλώτων Πολέμου στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».
Αναμένεται η δημοσίευση δύο άρθρων του από αντίστοιχες εισηγήσεις σε Επιστημονικά Συνέδρια: «International Humanitarian Law and modern armed conflicts: Convergences and divergences from a juridical point of view» από τις Εκδόσεις Α. Σάκκουλα/Bruylant και «Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Πλαίσιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Μοιραστείτε το...